Maatregelen coronavirus

COVID-19
info voor cursisten

Update 4 januari 2021

Huidige maatregelen verlengd tot krokusvakantie

Samen met de onderwijspartners en in overleg met de virologen heeft onderwijsminister Ben Weyts beslist dat de huidige coronamaatregelen in het onderwijs van kracht blijven tot aan de krokusvakantie.

Waarom is die verlenging nodig?

 • Vlaanderen staat er beter voor dan de meeste andere landen, dankzij de inspanningen die we met z’n allen geleverd hebben. Voorzichtigheid blijft echter geboden: versoepelingen zijn nog niet aan de orde. Daarom is een preventieve verlenging van de huidige – vrij strenge – maatregelen in het onderwijs nodig. 
 • De kerstvakantie zorgde voor een 14-daagse time-outperiode, maar het effect van de eindejaarsfeesten en de terugkeer van vakantiegangers op de cijfers kennen we nog niet.

Extra aandacht voor terugkeer uit vakantie 

Wie terugkeert uit een rode zone - dat betekent uit bijna alle Europese landen - en daar meer dan 48 uur heeft verbleven, zal vanaf 31 december verplicht in quarantaine moeten voor minstens 7 dagen. Je zal ook een coronatest moeten ondergaan op dag 1 en dag 7 na terugkeer. Alleen als je na 7 dagen een negatieve PCR-test aflegt, mag je uit quarantaine. De maatregel geldt voor Belgen en niet-Belgen en duurt minstens tot 15 januari. In deze quarantaineperiode mag je dus ook niet aanwezig zijn op school.

Wegens de verplichting om in quarantaine te gaan en je te laten testen na terugkeer uit een rode zone, zal je de toegang tot de school geweigerd worden, tot na de quarantaineperiode. 

Wat met cursisten of leerkrachten die in het buitenland wonen? Mogen zij naar de les komen in België?
(Info 30 december )

 • Ze mogen elke dag pendelen. 
 • Voor wie minder dan 48 uren in ons land verblijft, is er een vrijstelling van het invullen van het PLF en van een negatief testresultaat. Dit geldt ook voor leerlingen die in België les volgen en voor onderwijspersoneel die in de buurlanden woont en in Vlaanderen werkt. 
 • Cursisten/onderwijspersoneel die in de buurlanden wonen en waarvan men heeft vernomen dat ze afgelopen periode hebben gereisd naar een rode zone mogen in de onderwijsinstelling geweigerd worden.

We rekenen op ieders verantwoordelijkheid om het nodige te doen. Zo bescherm je jezelf en elkaar!

Info 27 november 2020

Hoe verloopt het contactonderzoek in het volwassenenonderwijs?

Test jij positief dan verloopt het contactonderzoek als volgt: 

 • Een call agent belt jou op.
 • De call agent stelt jou een aantal vragen om een lijstje te maken met wie je contact gehad hebt tijdens de besmettelijke periode (vb. gezin). Je kan zelf ook vragen stellen. Vermeld zeker dat je les gevolgd hebt in het volwassenenonderwijs tijdens de besmettelijke periode (2 dagen voor start klachten of voor test indien geen klachten). Zorg dat je de volgende gegevens doorgeeft: naam van je centrum, lesplaats, naam van de module, naam van de leraar en lesmoment.
 • Indien je aan de call agent meldt dat je les hebt gevolgd in een cvo of cbe tijdens de besmettelijke periode, wordt de casus doorgegeven aan een veldwerker die vertrouwd is met de procedure contactonderzoek in het volwassenenonderwijs. 
 • Nadien contacteert de veldwerker jou. De veldwerker vraagt bijkomende informatie over de aard van de lessen om zo de context te kennen en een risico-analyse te doen voor de contacten met andere cursisten en personeelsleden.  
 • De veldwerker onderzoekt of er laag- en/of hoog risico-contacten hebben plaatsgevonden in het centrum. Hij neemt contact op met het centrum om de gegevens van die contacten op te vragen en hen te contacteren.

Bovenstaande info komt rechtstreeks van Onderwijs Vlaanderen (link).

Info 13 november 2020

Belangrijk is dat iedereen nog steeds de geldende maatregelen op elk moment blijft opvolgen:

 • Handhygiëne om verspreiding via contact te vermijden.
 • Hou afstand om verspreiding via druppels te vermijden.
 • Draag een mondmasker om verspreiding via druppels en microdruppels (aerosols) te vermijden. Bescherm zo jezelf en anderen. Indien je buiten de afstand niet kan bewaren, moet ook hier een mondmasker gedragen worden.
 • Ventileer zoveel als mogelijk om microdruppels in de omgeving te verdunnen.
 • Verwittig de school steeds bij ziekte.
 • Pauzemomenten bij voorkeur buiten met aandacht voor afstand. Vermijd wel hierbij de openbare weg. Er geldt een samenscholingsverbod van max. 4 personen en in de provincie Antwerpen is er mondmaskerplicht binnen een straal van 200m van een school.
 • Behoor je tot een risicogroep (zie bijlage)? Bespreek met je arts of fysiek aanwezig zijn op school mogelijk is voor jou.

Opvolgen van deze maatregelen heeft tot gevolg dat we sneller terug kunnen schakelen naar een lagere fase. Wanneer dit echter zal zijn, is op dit moment niet te voorspellen.

Hoe jouw planning eruitziet, wordt door je leerkracht gecommuniceerd.

Infomomenten per campus

Infomomenten

Maak kennis met het cursusaanbod van HIK Volwassenenonderwijs. Heb je een vraag, dan kan je die op dit infomoment stellen aan de coördinator of leraar van de cursus die je wenst te volgen.

HIK Volwassenenonderwijs

Ons opleidingsaanbod

Diploma SO

Een diploma secundair onderwijs op zak. Het kan met de opleiding Aanvullende algemene vorming.

Business

Ondernemen, beleggen, administratie: doe de juiste kennis op

Creatief

Leef je uit in deze mode- en creatieve cursussen

Culinair

Koken, bakken, chocolade, drankenkennis, slagerij

Fotografie

De mooiste beelden dankzij foto-/videografie en fotobewerking

Hair & Beauty

Leid je op tot een ervaren schoonheidsspecialist of kapper

Informatica

Kies voor grafische software, softwarepakketten, programmeren, smartphone en meer

Nederlands

Nederlands voor anderstaligen – Dutch for foreign speakers

Talen

Leer je uitdrukken in Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans of Portugees

Techniek

Ga voor mechanica/elektriciteit, koeling/warmte, hout, bouw, lassen, auto/fiets of tuinbouw

Toerisme

Overtuig met je verhaal: word gids of reisleider

Zorg & Welzijn

Een hart voor mensen? Maak er je job van!

Onze partners