Opleidingscheques voor werknemers

(versie 25 september 2020)

CVO HIK is een erkend centrum voor het systeem van de Vlaamse opleidingscheques. Als je woont en werkt in Vlaanderen betaal je via dit systeem slechts de helft van de kosten van de opleiding. De Vlaamse overheid betaalt de rest.

Alle info en voorwaarden: zie website https://www.vlaanderen.be/opleidingscheques-voor-werknemers

Heb je nog papieren cheques? Deze kan je gebruiken t/m 30/11/2020.

Hoe vraag ik opleidingscheques aan?

Vanaf 1/9/2020 moet je digitale opleidingscheques online aan te vragen via het WSE-loket (Departement Werk en Sociale Economie).

Om de aanvraag te kunnen indienen, zal je ook een ODB-registratienummer nodig hebben van de opleiding die je volgt. Dit nummer kan je terugvinden op je inschrijvingsformulier. Mocht je het niet terugvinden, kan je het ook opvragen bij onze onthaalmedewerkers. Je kan hen hiervoor een mail sturen op onderstaande mailadressen. Een voorbeeld van zo'n registratienummer is ODB-Y00546.

Alle info van de overheid betreffende opleidingscheques kan je hier terugvinden.

Welke opleidingen komen in aanmerking?

De Vlaamse Overheid beslist welke opleidingen in aanmerking komen. Een volledig overzicht vind je hier terug.

Wie komt in aanmerking?

  • Enkel laag- of middengeschoolde werknemers die werken in het Vlaamse gewest kunnen opleidingscheques aanvragen.
  • Heb je een bewijs van pedagogische bekwaamheid (lerarenopleiding), een graduaatsdiploma, bachelor- of masterdiploma behaald? Dan heb je geen recht op opleidingscheques.
  • Past deze opleiding binnen jouw POP (persoonlijk ontwikkelingsplan opgesteld tijdens je loopbaanbegeleiding), dan kan je toch in aanmerking komen voor het gebruik van opleidingscheques (ook met bovenstaande behaalde diploma's).

Wat kan ik betalen met opleidingscheques?

Zowel het inschrijvingsgeld, het cursusmateriaal als de opleidingsgebonden kosten kunnen betaald worden met opleidingscheques. Cursusmateriaal en handboeken aangekocht via CVO HIK komen ook in aanmerking. Als je de opleidingscheques pas na de inschrijving afgeeft in het secretariaat, krijg je het overeenstemmende bedrag binnen 6 weken teruggestort. De waarde van de opleidingscheques mag de kostprijs van de opleiding niet overschrijden!

Moet ik reeds over mijn opleidingscheques beschikken bij mijn inschrijving?

Het mag maar het is niet noodzakelijk. Het is echter wel belangrijk dat je de exacte kostprijs van je opleiding kent voordat je de opleidingscheques aanvraagt. Je kan je opleidingscheques altijd achteraf binnenbrengen.

Aandachtspunten bij het aanvragen

  • Vraag maximaal het bedrag van de kostprijs van je cursus aan.
  • Selecteer als opleidingsverstrekker ‘Centrum voor Volwassenenonderwijs HIK’ ! Kies je een andere opleidingsverstrekker, dan mogen wij je cheque niet aanvaarden.
  • Een opleidingscheque is geldig tot 6 maanden na uitgifte.

Hoe kan ik mijn opleidingscheques binnenbrengen?

We willen je vragen om de digitale opleidingscheques via mail te bezorgen aan het secretariaat van de campus waar je les volgt. Vermeld in je mail ook de opleiding die je volgt en je bankrekeningnummer zodat we je kunnen terugbetalen.

Heb je de opleidingscheque op papier ontvangen? Dan kan je deze binnenbrengen op het onthaal van de campus waar je les volgt. Noteer op de cheque je bankrekeningnummer zodat we je kunnen terugbetalen en ook de opleiding die je volgt.

Bezorg de opleidingscheque minimum 1 maand vóór de vervaldatum en uiterlijk vóór het einde van de opleiding die je volgt.

Onderstaande mailadressen kan je enkel gebruiken voor het doorsturen van je digitale opleidingscheque of voor het opvragen van het ODB-registratienummer van je opleiding. Alle andere vragen en info doe je via de algemene mailadressen van de campussen.

Algemene info